Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

logo cbkPraha - Téměř v předvečer oslav svaté Anežky, patronky chudých a trpících, představila římskokatolická církev svůj plán aktivně se podílet na tvorbě smysluplných podmínek a následném provozování sociálního bydlení. ČBK se ve spolupráci s Charitou ČR chce zapojit také do přípravy legislativy o sociálním bydlení.

Podle kardinála Dominika Duky byl tento prioritní zájem církve v oblasti pomoci lidem předjednán také s představiteli dalších církví a odpovídá na výzvy politiků. Církev nabízí své zkušenosti, které nabyla především díky bohaté činnosti Charity ČR.

Předseda České biskupské konference (ČBK) kardinál Dominik Duka a ředitel Charity ČR Lukáš Curylo dnes (21. 10. 2014) na společném tiskovém setkání prezentovali připravenost církve podílet se na procesu tvorby nových pravidel pro sociální bydlení a následně smysluplně realizovat tuto formu pomoci lidem v těžkých životních situacích.

Tuto připravenost ČBK vyjádřila i v dopise adresovaném předsedovi vlády ČR. Žádá v něm „o zapojení zástupců České biskupské konference do procesu tvorby nových pravidel pro sociální bydlení.“

„Smyslem sociálního bydlení je nabídnout finančně dostupné byty, kde mohou lidé opět ’nastartovat‘ svůj život, do kterého jim zasáhla ztráta zaměstnání, exekuce či pobyt ve vězení. My je při jejich snaze doprovázíme a někdy znovu pomáháme najít smysl života,“ uvedl Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR. Charita již první sociální či „startovací“ byty otevřela např. v Ostravě nebo v Praze, spolupráce s církví zde však otvírá nové možnosti. Sociální bydlení ovšem není pro vhodné pro každého. „Je určeno pro lidi, kteří se dostali do svízelné životní situace a mají snahu ji řešit,“ uvedl Lukáš Curylo.

Na sociálním bydlení se chce v budoucnu aktivně podílet i církev, a to v řádu desítek až stovek milionů korun ročně. „Výše příspěvku bude ovšem záviset především na nastavených legislativních podmínkách a strategii jednotlivých diecézí,“ uvedl Tomáš Holub, generální sekretář České biskupské konference. A právě s tvorbou legislativy stran sociálního bydlení chce nyní církev ve větší míře pomoci.

Smysluplného poskytování pomoci ve formě soc. bydlení chce církev a Charita dosáhnout zejména díky dlouholetým zkušenostem, jedinečné celorepublikové síti a za nezbytné spolupráce v rámci městského či krajského plánování. Cílem je podat pomocnou ruku těm, kteří ji opravdu potřebují a přispět k rozbíjení ghett nájemníků ze stejných skupin lidí na okraji společnosti.

Pin It