Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Český Těšín – Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz provede intronizaci ostatků bl. Matky Terezy v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Českém Těšíně. Stane se tak v neděli 12. 10. při mši sv. sloužené v 10.30 u příležitosti oslav 120 let od posvěcení tohoto farního chrámu.

 

Kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Českém Těšíně má 120 let. K „narozeninám“ dostane „dárek“ v podobě relikvií bl. Matky Terezy, které v něm intronizuje ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz. Stane se tak u příležitosti oslav 120 let od posvěcení, a to v neděli 12. 10. V ten den budou v českotěšínském farním chrámu slouženy hned čtyři mše sv. – v 7.30 a 9.00 česky, v 17.30 polsky a v 10.30 hlavní mše sv., kterou bude sloužit právě biskup František Václav. Po této mši sv. zvou farníci ke společnému posezení a občerstvení na přilehlé zahradě vedle kostela.

O historii farnosti píší farní stránky http://www.farnost-tesin.cz/: „Zrod farnosti je totiž přinejmenším neobvyklý, protože povstala po I. světové válce jako nucený důsledek vzniku Československa a Polska. 10. srpna roku 1920, po dramatické československo-polské roztržce a vládní dohodě z 28. 7. 1920 podepsané v belgickém Spa, byla menší část města na levém břehu řeky Olše, která se stala státní hranicí, prohlášena za samostatné město a nazvána Český Těšín. V této části rozděleného města se kousek od hranice nacházel jediný katolický chrám. Byl to jezuitský kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Z toho důvodu, vlivem politických okolností, nová farnost vznikla na jezuitské půdě. Její kořeny proto vyrůstají z dějin Tovaryšstva Ježíšova na tomto území."

Bl. Matka Tereza, narozená jako Agnes Gonxha Bojaxhiu 27. 8. 1910 v rodině albánských katolíků ve Skopje, je jednou z nejznámějších světic 20. století. Byla katolickou řeholnicí, misionářkou a humanitární pracovnicí. V r. 1950 založila řád Misionářek milosrdenství, jenž si získal věhlas mimořádnou péčí o chudé a opuštěné lidi zejména v Indii. Jakožto odpůrkyně potratů a antikoncepce patřila též k předním činitelům hnutí pro-life. Zemřela 5. 9. 1997, šest let poté – 19. 10. 2003 – byla beatifikována jako Tereza z Kalkaty.

 Životopis bl. Matky Terezy zde: http://catholica.cz/?id=4363

 

Pin It