Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

„Brána k víře“ (Sk 14,27) je pro nás vždy otevřena.“ (Porta fidei 1)

 Nejednou se mi na setkání v malém společenství stalo, že lidé zůstali zaskočení, když jsem po nich chtěl, aby se učili citáty z Písma svatého nazpaměť. Vysvětloval jsem jim, že je to potřebné - pokud se octnou v nějaké situaci, kdy budou potřebovat řešení, Bůh jim velmi snadno může připomenout slovo, které už mají v paměti, a vložit jim je do srdce tak, aby je uskutečnili. Zaseté slovo - i když do kamenité půdy nepoddajné paměti - jednou může přinést užitek. Neboť učením nazpaměť (ale i  mnoha jinými způsoby) se kamenitá, trnitá, tvrdá půda kultivuje.

 Někdo však může říct - na základě prvního čtení této neděle -, že Boží slovo neomylně přinese užitek a že ten vůbec nezávisí od jeho úsilí. To však je nesprávný výklad Izaiášova textu. Božímu slovu potřebuji otevřít mysl i srdce, aby mohlo přinést užitek. Potřebuji mu věnovat čas. Naslouchat mu, číst je, modlit se Božím slovem, studovat je, učit se je nazpaměť. Jenom tak se Boží slovo usídlí v mé mysli a díky působení Božího Ducha i v mém srdci.

 Znáš ve svém okolí nějakého člověka, který se vyjadřuje vulgárně? Podívej se, jak se vyjadřují jeho děti. Díváš se na nekonečné televizní seriály, plné vztahů, které odporují Božímu pohledu na lásku mezi mužem a ženou? Podívej se do své mysli, jestli s tím seriálovým „smýšlením“ už nesouhlasíš a Boží pohled odmítáš, například slovy: „Co má co církev do toho mluvit?“, anebo tím, že těm postavám jejich nemravní život (který se předkládá jako „romantický“) v koutku srdce závidíš... Naše okolí nás ovlivňuje víc, než si myslíme...

 Pokud tvé dítě tráví denně 4-5 hodin u televize, ale ty s ním mluvíš tak maximálně hodinu, včetně okřikování a napomínání, čí jazyk si dítě osvojí? Čí postoje mu budou bližší? Buď si jistý, že ty televizní (od tebe se vezme jen křik). Pokud ty trávíš denně 4-5 hodin u televize a jenom 10 minut při modlitbě, čí jazyk si osvojí tvá mysl a hlavně tvé srdce?

 Chápeš, o co mi jde? Je velmi důležité, čím si naplňujeme mysl a smysly, zejména zrak. Mám-li být Boží půdou, která přináší mnohonásobný užitek, tak ji potřebuji kultivovat - mé úsilí je nevyhnutelné pro to, aby Boží slovo „vykonalo vše, k čemu ho Bůh poslal“ (srov. Iz 55,11).

 Musíš ovšem vědět - a ať tě to potěší -, že před tvým úsilím je úsilí Boha. Velmi hezky to vyjádřil biskup Makarius: „Když jde rolník obdělávat pole, bere si nářadí a oblečení potřebné ke své práci. Podobně učinil i Kristus, nebeský král a pravý rolník. Když přišel k lidstvu zpustošenému zlem, vzal na sebe tělo a jako nářadí si nesl kříž; obdělal zpustlou duši, vytrhal z ní trní a hloží zlých duchů, vyplel koukol hříchu a veškerou uschlou trávu nepravostí spálil. A když duši nástrojem kříže takto obdělal, vysázel v ní překrásnou zahradu Ducha, aby Bohu Hospodáři plodila všechny druhy nejsladšího a nejžádoucnějšího ovoce“ (Liturgie hodin, středa 34. týdne).

 Základní dílo je tedy vykonáno. Země obdělaná, připravená přinášet užitek. Ale teď přichází tvůj úkol: každý den věnovat čas Božímu slovu. Alespoň jednu větu si přečíst, promodlit, vložit do mysli a prosit Božího Ducha, aby ti ji vložil do srdce a pomohl i uskutečnit v životě.

 Takováto kultivace půdy tvého srdce není vůbec náročná. Bůh vykoná velké množství práce ve tvé nitru za tebe. Pokud Mu otevřeš, pokud Mu to dovolíš. Tedy pokud se rozhodneš dát přednost Božímu slovu před slovem světa.

 Jak to udělat? Hned teď vytáhni Bibli, kterou doma máš (ne dětskou, ani obrázkovou), polož ji ve svém obýváku na čestné místo, k ní postav svíci, zapal ji a pomodli se k Duchu svatému, aby ti dal schopnost milovat a rozumět Božímu slovu. Pak si najdi text z Knihy proroka Izaiáše, 55. kapitolu, 10. - 11. verš (pokaždé mě zaskočí, když vidím dospělého člověka, křesťana, který se neumí orientovat v Písmu svatém), přečti si ho a popros Boha, aby se toto slovo uskutečnilo ve tvém životě. Chvíli zůstaň ticho, možná k tobě Bůh promluví. A nakonec mu poděkuj, že ti dal možnost být s ním tak blízko. Toto opakuj každý den. Jako text si můžeš vybrat například čtení, které se čte každý den při mši svaté.

 Pokud něčemu nerozumíš, netrap se nad tím, ale zeptej se lidí kolem sebe. Platí, že kdo se ptá, hloupě vypadá, ale kdo se neptá, hloupý zůstane :-)

 Bože, Ty ukazuješ bloudícím světlo pravdy, aby se mohli vrátit na správnou cestu;

dej těm, kdo přijali křesťanství, ať se vyhýbají všemu, co odporuje křesťanskému způsobu života, a ať usilují o to, co se s ním shoduje.

Skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, neboť on s tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků.

 S laskavým svolením autora a žilinské diecéze http://dcza.sk

 

Překlad: P. Dr. Marcel Puvák

Pin It