Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

Velehrad - Již v tento pátek 4. července 2014 začíná na Velehradě bohatý program spjatý s připomínkou slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Nejprve se poutníci mohou těšit na Dny lidí dobré vůle, vrcholem oslav 1151 let od příchodu soluňských bratří na Velkou Moravu pak bude sobotní poutní mše svatá před velehradskou bazilikou.

Dny lidí dobré vůle 2014 mají i letos jedno pojítko svého programu: je jím téma rodiny. V průběhu obou dní (pátek 4. a sobota 5. července) se zájemci mohou těšit na návštěvu různých výstav, prezentačních stánků, workshopů, koncertů, přednášek duchovních programů, hraní her atp.

Program prvního dne vygraduje Večerem lidí dobré vůle. V jeho průběhu (začátek 19.30) vystoupí Jiří Pavlica s Hradišťanem, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Václav Neckář, zambijští bohoslovci Scora Cantorum a další. Návštěvníci na místě i diváci a posluchači (koncert přenáší ČT na svém druhém programu, stejně tak ho vysílá Český rozhlas Dvojka) mohou podpořit tři neziskové organizace, které pomáhají nemocným a sociálně znevýhodněným lidem. Ty si rozdělí rovným dílem výtěžek z dárcovských SMS zaslaných v průběhu koncertu.

První z uvedené trojice je obecně prospěšná společnost Popálky, která vznikla ve spolupráci s Klinikou popálenin a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice Brno-Bohunice. Má za cíl zlepšovat kvalitu života dětí, mladých lidí i dospělých po prodělaném úraze popálením, ale také jejich rodin a nejbližšího okolí. Občanské sdružení Debra ČR naopak pečuje o pacienty s vzácným onemocněním kůže, takzvanou nemocí motýlích křídel. Organizace financuje sociální a psychologické poradenství, integrační aktivity, edukaci a informovanost pacientů, jejich rodičů i veřejnosti. Třetím podpořeným bude Nadační fond Adiuvare. Pomáhá rozvíjet duchovní a mravní hodnoty při výchově mládeže, motivovat studenty ke studiu a umožňuje také získat vzdělání studentům z početných a sociálně slabších rodin.

5. července, na slavnost sv. Cyrila a Metoděje, budou biskupové od 10.30 společně celebrovat mši svatou před velehradskou bazilikou. Tuto mši bude sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kázání zde pronese kardinál Dominik Duka. V závěru slavnosti pak budou udělena ocenění ČBK několika osobnostem z různých oblastí veřejného života. Ti, kteří se chtějí k modlitbě připojit alespoň na dálku, mohou sledovat ČT, Český rozhlas a Proglas.

Na odpoledne, v 15.00, je naplánován začátek odpolední východní liturgie ve velehradské bazilice. Hlavním celebrantem a kazatelem je apoštolský exarcha Ladislav Hučko.  V 16.30 bude mše svatá i v Mikulčicích, hlavním celebrantem a kazatelem této bohoslužby bude kardinál Miloslav Vlk.

Více: http://www.velehrad.eu/dny-lidi-dobre-vule/ a http://www.velehradinfo.cz/.

A na co je dobré nezapomenout? Letos se nově návštěvníkům otevírá podzemí velehradské baziliky s expozicí Martyrion - svědkové víry 20. století. Podrobnosti i k této výstavě naleznete na: http://www.velehradinfo.cz/muzejni-expozice/.

Samozřejmostí je zpravodajství z místa; můžete se na něj těšit zde na webu i Facebooku.

Pin It