Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

KarelFortČeské Budějovice - Děkuji církvi, že mě seznámila s nebeským Otcem, těším se na shledanou, píše Mons. Karel Fořt v dopise na rozloučenou. Katolický kněz, zakladatel České duchovní služby v Německu a dlouholetý redaktor Rádia Svobodná Evropa zemřel v úterý 21. ledna 2014 ve věku 92 let. Zádušní mše bude sloužena v pátek 31. ledna 2014 od 10.00 hodin v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

Mons. Karel Fořt se narodil 8. listopadu 1921 v Rožmitálu pod Třemšínem. Své dětství prožil ve Skočicích v blízkosti Vodňan a v Horažďovicích. Zde se také stal skautem.

Kvůli protinacistickým materiálům nalezeným ve skautské klubovně jej roku 1940 zajalo Gestapo, následující čas strávil v českobudějovické věznici. Tato zkušenost v něm upevnila rozhodnutí stát se knězem.

Mons. Karel Fořt nastoupil do semináře, avšak roku 1942 musel odcestovat na nucené práce. Po válce studia dokončil a roku 1948 byl vysvěcen na kněze. V této době také pomáhal některým lidem přejít přes hranice

Roku 1950 dostal varování, že se blíží jeho zatčení a následně vykonstruovaný proces, a proto emigroval do Německa.

Následně odcestoval do Alžírska, kde se staral o francouzské, italské a španělské křesťany.

Roku 1960 odešel do Mnichova. Zde pečoval o české emigranty a sloužil české mše sv. v kostele sv. Štěpána. V Německu postupně vybudoval síť českých center. Roku 1980 nastoupil do Rádia Svobodná Evropa, kde měl na starosti pořady o náboženství a přímé přenosy českých bohoslužeb. V rozhlase působil ještě na začátku 90. let.

Poté žil střídavě v kněžském domově v Českých Budějovicích a v Mnichově na české faře. V rocu 2012 převzal řád T.G. Masaryka za celoživotní dílo.

Zemřel 21. ledna 2014 v Českých Budějovicích ve věku 92 let.

Karmelitánské nakladatelství vydalo knihu rozhovorů s Mons. Fořtem s názvem Život voněl člověčinou.

Zádušní mše sv. bude sloužena v pátek 31. ledna 2014 v 10 hodin v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích.

Podrobná životopisná data lze nalézt na stránkách České duchovní služby v Německu.

Pin It