Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

caritasHlučín – Na Hlučínsku byli letos koledníci nejrychlejší. Přestože Tříkrálová sbírka oficiálně končí až v úterý 14. 1., Charita Hlučín má už koledu za sebou. Dětem se během tříkrálového koledování podařilo do 289 kasiček vysbírat od štědrých dárců v obcích a městech Hlučínska rekordních 1 761 600 korun. Oproti loňsku je částka o téměř třináct tisíc vyšší. Děti koledovaly v 25 obcích Hlučínska.

Z vykoledované částky se nejvíce zaradují klienti Charity Hlučín, kteří charitní služby využívají. Podle pravidel sbírky se přímo do regionu, kde byly peníze vykoledovány, vrací 65 % sbírky na předem schválené záměry Charity Hlučín. Z vykoledované částky to letos bude celkem 1 145 038 Kč. Radost z rekordního výsledku má i ředitel Charity Hlučín Mgr. Bc. Lukáš Volný. „Každý rok si myslím, že už se ten růst musí zastavit. Také při vytváření záměrů počítáme vždy raději s nižší částkou někde okolo milionu, proto jsem z letošního výsledku sbírky překvapený,“ reagoval po rozpečetění všech pokladniček na výsledek Tříkrálové sbírky ředitel Charity Hlučín Lukáš Volný. Štědrost lidí ředitele Charity Hlučín potěšila také v souvislosti očekáváním médií, že se na výsledku sbírky negativně odrazí téma církevních restitucí. „Hovořilo se o tom, že lidé nebudou dávat na Charitu, proto si velmi vážím toho, že lidé na sbírku přispěli, že k nám neobrátili zády,“ dodal Lukáš Volný.

DomovMikulasLudgeroviceNejvětší částku ve výši 350 tisíc korun využije Charita Hlučín na podporu činnosti Charitního domova sv. Mikuláše v Ludgeřovicích, kde trvale žije 30 seniorů. Za dalších 70 tisíc korun koupí do domova pro seniory profesionální sušičku prádla. Do Ludgeřovic zamíří také 210 tisíc korun na podporu činnosti Sociálně terapeutická dílny, která sídlí v přízemí Domova sv. Mikuláše. Služba je zdarma k dispozici osobám nad 15 let, které nejsou z důvodu zdravotního postižení umístitelné na otevřeném ani chráněném trhu práce. Lidé se mohou v dílnách věnovat keramice, šití, odlévání svíček, malovat na hedvábí nebo batikovat. Klienti zde také vyrábí papírová přáníčka, ozdoby z korálků nebo se zapojují do prací na zahrádce. Z letošní Tříkrálové sbírky bude do dílen pořízen za pětatřiceti tisíc korun také nový hrnčířský kruh.

Z rekordního výnosu Tříkrálové sbírky na Hlučínsku bude Charita Hlučín podporovat činnost své Charitní a pečovatelské služby, která se věnuje třem stovkám klientů. Pečovatelky navštěvují v samotném Hlučíně a okolních obcích seniory nad 65 let věku, lidi se zdravotním hendikepem, chronicky nemocné klienty a osamělé. Z koledy půjde na tuto činnost částka ve výši 150 tisíc korun. Další finanční prostředky Charita Hlučín investuje do výroby nástěnných map a navigací, které budou sloužit při poskytování terénních služeb Charitní ošetřovatelské, Charitní pečovatelské a Charitní asistenční služby. Rozpočet sbírky na ně pamatuje částkou 70 tisíc korun. Před sídlem Charity Hlučín na ulici U Bašty 275/3 budou mít za 15 tisíc novou venkovní informační vývěsku. Sto tisíc korun z Tříkrálové sbírky půjde na zhotovení projektu pro stavební povolení na rekonstrukci sídla pečovatelské, asistenční a ošetřovatelské služby. Vzhledem k tomu, že se vykoledovalo více, než při přípravě záměrů v Hlučíně počítali, budou moci z vykoledovaných peněz podpořit další dodatečně schválené projekty.

Pin It