Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

PlakatCyrilMetodejFrýdek-Místek – Naučně dobrodružné filmové zpracování příběhu o svatých Cyrilu a Metoději se od konce prosince promítá v kinech po celé České republice. Celovečerní filmová verze docu-dramatu, který mohli ve čtyřdílné sérii vidět diváci České televize již v červenci minulého roku, bude mít premiéru také v pěti kinech na severní Moravě. Během ledna jej kina promítnou celkem desetkrát.

Na stopětiminutový film s názvem Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, se mohou přijít podívat diváci již v neděli 5. 1. ve Frýdku-Místku. Představení začíná v 19.00 hodin v kině Nová scéna Vlast.

Třikrát film promítne ostravské Kino Luna v Ostravě-Výškovicích v pondělí 6. 1., v úterý 7. 1. a ve středu 8. 1. Začátek je vždy v 17.00 hodin.

Na filmové zpracování příběhu o misi slovanských věrozvěstů, které se natáčelo v pěti zemích pod vedením režiséra Petr Nikolaeva, si budou moci zajít také diváci v Kině Centrum v Havířově. Představení je připraveno na pondělí 6. 1. od 18.00 hodin a středu 8. 1. rovněž v 18.00 hodin.

Jedna z filmových kopií dorazí také do Frenštátu pod Radhoštěm. V místním kině jej budou promítat ve středu 15. 1. a ve čtvrtek 16. 1. od 18.00 hodin.

Během ledna bude možné film shlédnout ještě v Kině Centrum v Karviné-Mizerově. V programu kina se objeví v sobotu 18. 1. a v neděli 19. 1. vždy v 17.45 hodin.

Film vznikl za podpory římsko-katolické a pravoslavné církve a celé řady dalších státních a nestátních institucí. Tvůrci filmu do hlavních rolí obsadili známé české herce. Svatého Metoděje ztvárnil herec Roman Zach, svatého Cyrila herec Ondřej Novák, Milan Bahul si zahrál knížete Rostislava a Jan Jankovský knížete Svatopluka. V dalších rolích se objeví například Josef Abrhám či Vladimír Jarchovský. Natáčelo se v České republice, na Slovensku, v Itálii, na Kypru i v Turecku. Výkonným producentem filmu je společnost Three Brothers s.r.o.

Více o filmu na www.filmcyrilametodej.cz

Pin It