Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

LumenFideiPraha - Dnes, ve čtvrtek 17. října 2013, vychází oficiální český překlad nové papežské encykliky Lumen fidei (Světlo víry). V závěru Roku víry ji vydává Karmelitánské nakladatelství. Na díle se podíleli papež František i jeho předchůdce papež Benedikt XVI.

Jak již dříve prohlásil papež František, tato encyklika je text napsaný „čtyřručně“. Z větší části ji připravil emeritní papež Benedikt XVI., který ji po své abdikaci předal k dokončení svému nástupci. Ten Benediktův koncept přijal, text doplnil a upravil. „Vznik encykliky je obdivuhodným projevem spolupráce a především vzájemné úcty a pokory obou papežů, kteří jsou v mnohém ohledu tak rozdílní,“ říká k tomu šéfredaktorka Karmelitánského nakladatelství Kateřina Lachmanová.

Encyklika o víře je završením řady encyklik Benedikta XVI. věnovaných božským ctnostem, tedy lásce (Deus caritas est, „Bůh je láska“) a naději (Spe salvi, „V naději jsme spaseni“). Zároveň čtenáře uvádí do magisteria papeže Františka, jak dosvědčil během oficiální prezentace encykliky ve Vatikánu arcibiskup Rino Fisichella: „Je třeba bez váhání říci, že ačkoliv Lumen fidei přebírá některé intuice a body obsahu, jež byly vlastní magisteriu Benedikta XVI., jedná se plně o text papeže Františka. Nacházíme zde jeho styl… Bezprostřednost použitých výrazů, bohatství obrazů, o nichž se zmiňuje, a osobitost některých citací dávných i moderních autorů činí z tohoto textu opravdový úvod k Františkovu magisteriu.“

Víra je podle tohoto textu především vztah, proto je nezbytné vnímat její hluboký existenciální rozměr, neodlučně spjatý s láskou, ale i s radostí. „Víra nás otevírá lásce, která pochází od Boha a přetváří tak náš pohled na věci, neboť láska nese s sebou světlo. Láska je autentická tehdy, když nás pojí s pravdou a sama pravda nás k sobě přitahuje silou lásky. Tento objev lásky, která je pramenem poznání, je jedním z nejkrásnějších důrazů této encykliky,“ popsal některá témata prefekt kongregace pro nauku víry Gerhard Müller.

Víra není podle encykliky pouze osobní záležitostí. Má blahodárný vliv i na mezilidské vztahy, rodinou počínajíc, politikou pokračujíc a mezinárodními vztahy konče.

Encyklika Lumen fidei je nabídkou k upevnění křesťanské víry. Osvětluje její základy a povzbuzuje k radikálnímu životu podle evangelia,“ uzavírá odpovědný redaktor Pavel Mareš.

Knihu vydává Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, má 64 stran a stojí 69 Kč. K dostání je v celé síti knihkupectví KNA (www.kna.cz/prodejny/) a e-shopu na www.ikarmel.cz.

Pin It