Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

slezskaLilieOstrava-Kunčičky - Mezinárodní festival moderní křesťanské hudby Slezská lilie se ve dnech 15. a 16. 6. představí v Ostravě již potřetí. Pořadatelé z farnosti Ostrava-Kunčičky a Diecézní charity ostravsko-opavské pozvali na hudební část v sobotu 16. 6. řadu známých interpretů. Společně s kapelou Čikori v sobotním programu vystoupí královna české avantgardy Iva Bittová. Jejím speciálním hostem bude multiinstrumentalista Ganesh Anandan, který dokonale ovládá hru na rámové bubny, tamburíny a především indické perkusní nástroje. Pochází z jihoindického města Bangalore.

Organizátoři se ve farnosti Ostrava-Kunčičky na třetí ročník festivalu připravují nejen přípravou programu, sháněním sponzorů a zázemí pro festival, ale také společnou modlitbou. „Již od úterý 24. 4. se scházíme na večerní mši svaté, která začíná v 19.00 hodin. Modlíme se litanie ke sv. Antonínu Paduánskému, aby se festival vydařil,“ uvedl iniciátor křesťanského festivalu Slezská lilie, administrátor farnosti Ostrava-Kunčičky P. Dariusz Sputo, kterému s přípravou třetí Slezské lilie pomáhá Martin Menšík. Jeho největší starostí je starost o zajištění finančních prostředků na pokrytí nákladů na interprety, pódium, stany, oplocení, ostrahu a další nezbytné výdaje na zajištění hudebního festivalu. „Při oslovování sponzorů spolupracuje farnost s Diecézní charitou. U těch sponzorů je zajímavé, že i lidé, kteří jsou nevěřící, vidí v tomto festivalu smysl,“ dodává otec Darek Sputo a oceňuje i spolupráci s radnicí Slezské Ostravy.

V sobotu koncerty, v neděli P. Vojtěch Kodet

A na co se mohou účastníci letošní Slezské lilie těšit? Na sobotní „Noci lilie“ mimo Ivy Bittové a jejích hostů vystoupí populární Mňága a Žďorp, MRRK ze Zlína, slovenská worshipová kapela F6, Prague Cello Quartet, Brno Gospel Choir, skupina Divergo a mnoho dalších. Program v sobotu 15. 6. začíná na louce za kostelem sv. Antonína z Padovy v Ostravě-Kunčičkách ve 14.30 hodin.

Festival Slezská lilie již od svého vzniku nabízí kromě sobotní hudební části také nedělní duchovní program zaměřený na evangelizaci. Letošním nedělním „Dnem andělů“ provede karmelitánský kazatel P. Vojtěch Kodet, ThD. O.Carm za doprovodu kapely KaPři. Nedělní program začíná v Ostravě-Kunčičkách v 10.00 hodin vystoupením kapely KaPři. Mše svatá s promluvou Vojtěcha Kodeta začne v 10.30 hodin. Další dvě přednášky karmelitánského kněze jsou naplánovány na 12.45, resp. 14.30 hodin. Festival zakončí v 16.00 hodin požehnání.

Letos pořadatelé nabízejí vstupenky na festival Slezská lilie také v předprodeji. Základní vstupné na sobotu 15. 6. bude stát v předprodeji 120 Kč, snížené 80 Kč a rodinné 250 Kč. Lístky lze zakoupit prostřednictvím prodejce Ticketpro a.s. na www.ticketpro.cz. Přímo v den festivalu budou ceny ve výši 150, 120 a 320 korun. Nedělní program je zdarma.

Organizátoři nabízejí také možnost přespání pro ty, kdo na festival dorazí zdaleka. Nocleh je zajištěn ve třídách místní základní školy za 50 korun na osobu. Podmínkou je karimatka a spacák.

 Jedním z mediálních partnerů festivalu je televize Noe, která bude festival přednášet svým divákům v přímém přenosu.

   Veškeré informace o festivalu Slezská lilie najdete na www.slezskalilie.cz.

Pavel Siuda

 

Pin It