Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

Ostrava - Letošní jubilejní 15. ročník Svatováclavského hudebního festivalu bude probíhat v sakrálních prostorách 23 měst a obcí Moravskoslezského kraje ve dnech 4.–28. září 2018. SHF jako největší mezinárodní festival duchovní a tzv. staré hudby v České republice letos nabídne ve 39 koncertech to nejlepší z uplynulých ročníků i exkluzivní nové projekty.

Svatováclavský hudební festival se letos ocitá mezi stovkou hvězd a pod ochranou andělských křídel. Nabídku být součástí hvězdného týmu jubilejního ročníku přijali celosvětově uznávaní interpreti patřící mezi absolutní špičku svého oboru. Excelentní houslová virtuoska Isabelle Faust (Německo) se představí v sólovém recitálu s programem, který bezprostředně po festivalovém uvedení bude exkluzivně nahrávat na nové CD. Vyhledávaná operní pěvkyně Magdalena Kožená vystoupí s nejuznávanějším českým ansámblem tzv. staré hudby, Collegiem 1704 s Václavem Luksem. Tento koncert se stane prvním z chystaného turné s novým programem složeným ze skladeb barokních mistrů, jehož výsledkem bude nové CD. SHF podruhé poctí návštěvou i geniální cembalista Mahan Esfahani (Írán), tentokráte v doprovodu prestižního německého La Folia Barockorchester. SHF jako jeden z hlavních pořadatelů celoročního projektu Janáček Ostrava 2018 představí skladatelovo dílo na zahajovacím koncertu pod taktovkou Jakuba Hrůši, v novém programu sopranistky Martiny Jankové a pianisty Iva Kahánka či dalších čtyřech projektech.

Během festivalových dnů se představí i ukrajinský vokální oktet Orpheus s atraktivním programem pravoslavné duchovní hudby či španělský barokní orchestr Vespres d’Arnadí s mezzosopranistkou Martou Infante. Po třech letech se také na festival vrací belgický soubor Flanders Recorder Quartet, který letos v rámci světového turné u příležitosti 30. výročí jejich společného působení ukončí svou uměleckou činnost.
„Troufám si říct, že jsme minulými ročníky festivalu nastavili velmi vysokou laťku. Letošní slavnostní ročník navíc okoření mnoho výjimečných projektů oslavující svátek svatého Václava, symbol české státnosti, jehož jménem se honosí náš festival. V sakrálních prostorách dojde k promítání prvního československého historického velkofilmu Svatý Václav, tedy němého filmu z přelomu roku 1929/30 za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava.  Bude uveden i unikátní projekt Pražského komorního baletu v nejstarším ostravském kostele svatého Václava, a také provedeno novodobé Oratorium Svatý Václav pod taktovkou jeho autora Martina Kumžáka“ uvádí dramaturg a ředitel Svatováclavského hudebního festivalu Igor Františák.

Raritami festivalu se stane vystoupení patnáctileté laureátky minulého ročníku Pražského jara Hany Chang (housle), speciální program Kühnova dětského sboru s Kateřinou Englichovou vytvořený právě pro letošní ročník SHF, či vystoupení členů Berlínské filharmonie v rámci Ensemble Berlin-Prag, které nyní pro společnost Supraphon zaznamenali na nové CD kompletní triové sonáty Jana Dismase Zelenky.
Součástí festivalu se stal doprovodný program, který nabídne promítání filmů s muzikologickými úvody, nový workshop pro děti Hrajeme si s Bystrouškou, besedy s umělci.

PRODEJ VSTUPENEK A PŘEDPLATNÉ
Letošní novinkou, kterou festival obohatil servis pro jeho návštěvníky, je možnost zakoupit celoročně vstupenky on-line přes oficiální webové stránky festivalu www.shf.cz (nový web bude spuštěn v průběhu letních měsíců) na koncerty nejen Svatováclavského hudebního festivalu, ale také na koncerty v rámci komorních řad Čtvero ročních období a Hudební výlety. Již od pátku 8. června 2018 budou v prodeji vstupenky na všechny koncerty zářijového Svatováclavského hudebního festivalu. Zprostředkovatelem prodeje je Colosseum Ticket. Pro velký zájem festival také zavedl novou službu Vstupenky poštou.

STRUKTURA PARTNERSKÝCH VZTAHŮ V ROCE 2018
Svatováclavský hudební festival je systematicky podporován Statutárním městem Ostrava, Moravskoslezským krajem a Ministerstvem kultury České republiky.

Kancelář Svatováclavského hudebního festivalu, z.s.
Dr. Šmerala 6, 702 00, Ostrava–Moravská Ostrava
Tel: +420 773 513 941,
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Web: www.shf.cz

Pin It