Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Ostrava - Na tři dny se rozrostl festival Slezská lilie. Osmý ročník zahájí jž v pátek  8. června "Večer nadějí" zaměřený na mládež, ale i rodiny s malými dětmi. Inspirací jim bude zejména koncert dětské kapely Małe TGD. "Před dvěma lety jsme tady měli polskou kapelu TGD. Jejich děti již dospěli do věky, kdy mohou zpívat a hrát. Tento moderní projekt kombinuje taneční muziku s duchovními texty," uvedl hudební producent festivalu Lukáš Hradil. Páteční večer před katedrálou Božského Spasitele zahájí gospelový sbor Fusion Trojka Ostrava a zakončí elektro-popoví Divine Attraction."Je to americké duo dvou kluků misionářů, kteří žijí momentálně v Ostravě," dodal Hradil.

Hlavním dnem festivalu je sobota 9. června. Hlavním bodem programu bude muzikál Jesus Christe Supertar, který přímo před katedrálou představí herci a zpěváci Národního divadla moravskoslezského. Organizátoři festivalu o jeho uvedení usilovali dva roky. "Letos se nám to podařilo a každopádně se na to těšíme," řekl zakladatel festivalu Slezská lilie P. Dariusz Sputo. Celé scéna muzikálu se odehraje venku na pódiu. Živý orchestr bude hrát v divadle a zvuk i obraz bude ve spolupráci  s televizí Noe přenášen na velkoplošnou projekci. "Nebude to žádný playbackk. Vše pojede na živo. Uvidíme zpěváky na pódiu a na projekci orchestr s muzikanty," upřesnil Lukáš Hradil.

Nejslavnější rocková opera 20. století se stala během dvaceti let od české premiéry legendární klasikou. V Ostravě se zcela nové nastudování v režii Jiřího Nekvasila představilo před dvěma lety. Ostravská inscenace je odrazem doby, místa a lidí, pro které vzniká. Pašijový příběh, klasická rocková hudba a neklidné srdce města, ve kterém žijeme. "Při představeních v divadle hráli herci před kulisou, která symbolizovala ostravskou katedrálu. Na Slezské lilii vystoupí před skutečnou katedrálou," podotkl P. Dariusz Sputo. 

Muzikál nebude jediným bodem sobotního programu "Noc lilie". Nabídka koncertů a přednášek bude probíhat na třech místech. V kostele sv. Václava bude mít přednášku s názvem "Krajina, zrcadlo duše" kněz Marek Orko Vácha, nad tématem „Rozdělená společnost?“ se zamyslí evangelický teolog Dan Drápal. Chválovou kapelu ICF Worship ze švýcarského Curychu potkají účastníci festivalu v kině Vesmír. Večerní program zahájí mše svatá v katedrále. Po ní se již na pódiu před kostelem představí Prague Cello Quartet. Noc lilie završí muzikálové představení, které začíná ve 20.40 hodin.

Nedělní část programu se tradičně přesouvá do Ostravy-Kunčiček, kde festival vznikl jako součást poutní slavnosti ke cti sv. Antonína Paduánského. "Den andělů" zahájí zlínská chválová kapela od sv. Filipa a Jakuba, která také doprovodí mši svatou. Celebrovat ji od 10.30 hodin bude pomocný biskup Martin David. Po bohoslužbě je na programu přednáška salesiána Libora Všetuly. Ředitel saleisánského mediálního centra se zaměří na problematiku internetových dětí. Dva přednáškové bloky vyplní společný koncert Pavla Helana a Prague Cello Quarteta.

Festival Slezská lilie podpoří charitivní projekt Nadační fond Betlém nenarozeným a společně s Centrem pro rodinu a sociální péči oslaví čtvrt století od jeho založení.

Kompletní festivalový program naleznete na www.slezskalilie.cz

Pin It