Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Ostrava - Od 1. do 15. ledna se v ulicích našich obcí a měst opět vyrojí koledníci, aby u prahů domácností, na chodnících či náměstích předali poselství o narození Božího syna. Lidem popřejí šťastný nový rok, zazpívají koledu, věnují drobný dárek a při tom poprosí o příspěvek do zapečetěné pokladničky s logem Charity ČR. Výtěžek Tříkrálové sbírky 2017 bude tradičně určen na pomoc lidem, kteří si sami pomoci nedokáží, a to kvůli stáří, nemoci, hendikepu či sociální situaci.

Čtyři pětiny celkového výtěžku sbírky zůstanou v regionu, kde byly vykoledovány: 65 % výnosu využije Charita přímo v dotyčné obci nebo jejím okolí a 15 % výnosu poputuje na charitní projekty na diecézní úrovni. Desetina výnosu pomůže v zahraničí. „Prosíme, přispějte opět koledníkům do pokladniček, jen díky vaší podpoře se můžeme věnovat těm, kteří se bez pomoci druhých neobejdou,“ vyzývá dárce ke štědrosti ředitel Charity Česká republika Lukáš Curylo.

Sbírku provází řada doprovodných akcí. Průvod se třemi králi na velbloudech bude k vidění 6. ledna v Praze, od kostela sv. Tomáše se vydá přes Karlův most na Staroměstské náměstí, kde zazní Rybova Česká mše vánoční. Koňmo projedou tři králové např. východočeskými Pardubicemi, Poličkou a Přeloučí. Na Moravě tradičně v Uherském Hradišti. V Olomouci přijedou tři králové na Horní náměstí.

Tříkrálový koncert

Tradiční součástí sbírky je také Tříkrálový koncert, jehož jubilejní desátý ročník se uskuteční v neděli 8. ledna 2017 od 18 hodin a v přímém přenosu jej uvede Česká televize na programu ČT 1. Koncert moderují Martina Kociánová a Jan Čenský. Vystoupí Věra Martinová, Václav Neckář & Bacily, Lenny, Spirituál kvintet, Slza a Boni Pueri.

V rámci koncertu zazní reportáže s ohlédnutími za osudy klientů, kterým „tříkrálové“ peníze v minulosti pomohly nebo dosud pomáhají stát na vlastních nohou a žít důstojný život. Zazní příběh Honzíka a Olinky i jejich „strážného anděla“ Aničky z Plzně a představí se projekt „tréninkových prostor“ v Ostravě. Třetí spot přiblíží práci Charity v zahraničí, konkrétně projekty domáčí péče v Moldavsku, nejchudší zemi Evropy.

Jak přispět?

Kromě daru vloženého do kolednických kasiček můžete do sbírky celoročně přispět také zasláním DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným jde 28,50 Kč. Službu provozuje Fórum dárců.). Dále je možno zaslat dar na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777.

V průběhu letošní Tříkrálové sbírky (2016) se díky štědrým dárcům sešla dosud nejvyšší částka v dosavadní historii – celkem 97 651 016 Kč. V ulicích koledovalo přes padesát tisíc dobrovolníků s 21 329 evidovanými pokladničkami.

Více informací o sbírce a přehled vykoledovaných darů najdete na www.trikralovasbirka.cz.

Pin It