Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Vídeň – Poprvé před třiceti lety se redaktoři hornorakouského rozhlasu ORF vydali do Chrámu Božího narození v Betlémě, aby do své země přivezli světlo z místa, kde se zrodilo „Světlo světa“. Tradice Betlémského světla se po pádu železné opony rozšířila také do Československa a dalších zemí střední a východní Evropy. Letos se světlo z Betléma rozžehne v Evropě, Spojených státech a některých zemích Jižní Ameriky.

Do Vídně se pro plamínek vydají brněnští skauti v sobotu 10. 12. 2016, aby se zúčastnili ekumenické bohoslužby v kostele syrské pravoslavné církve Mor Ephrem na náměstí Stefan-Fadinger-Platz 1. Bohoslužba začíná v 14.00 hodin. Do měst a obcí v celé České republice skauti Betlémské světlo rozvezou následující sobotu 17. 12. 2016 vlaky Českých drah.

Motto letošního ročníku Betlémského světla zní Odvážně vytvářet mír (Mutig und kreativ den Frieden gestalten). Motto je inspirováno Horským kázáním, kde Ježíš učí: „Blaze těm, kdo působí pokoj, neboť oni budou nazváni syny Božími. Blaze těm, kdo jsou pronásledováni pro spravedlnost, neboť jejich je království nebeské.“ (Mt 5, 9–10).

„Světlo míru se říší po celém světě, to si nikdo z nás nedokázal na začátku této tradice představit,“ uvedl Günther Hartl, vedoucí akce „ORF- Světlo míru z Betléma“. Rozhlasová stanice ORF Horní Rakousko prezentuje symbol světla z místa Kristova narození jako znamení touhy po mírovém soužití v těchto těžkých časech.

Betlémské světlo je každoročně rozžehnuto dítětem od plamene v Jeskyni narození v Betlémě a ve speciální lampě přepraveno leteckým speciálem Austrian Airlines do Lince. „Dítě Betlémského světla“ doprovází výpravu poutníků z Horních Rakous do Svaté země již dvacet let. Loni byl pro tento úkol vybrán desetiletý Niklas Dumhart z hornorakouské obce Sankt Georgen an der Gusen. Kvůli komplikované bezpečností situaci na Blízkém východě přímo do Betléma necestoval a světlo zapálila místní devítiletá dívenka Talen Ihab Msleh. Symbol Vánoc byl chlapci předán vedoucím výpravy Güntherem Hartlem až v Linci.

Niklas Dumhart byl vybrán jako dítě Betlémského světla díky své velké sociální angažovanosti. Stará se o spolužáka z rodiny afghánských uprchlíků, pomáhá mu s úkoly a učí se s ním společně německý jazyk. Pár dnů před loňskými Vánocemi předal lampu s Betlémským světlem papeži Františkovi ve Vatikánu.

Bližší informace o rozvozu Betlémského světla v roce 2016 hledejte na stránce http://www.betlemskesvetlo.cz/, kde budou informace aktualizovány.

Foto: Pavel Zuchnický

Pin It