Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Období od 1. do 14. ledna již tradičně patří k Tříkrálové sbírce, kterou pořádá Charita ČR. S přáním štěstí, zdraví a pokoje do nového roku 2019 zazvoní na zvonky domácností po celé republice Tři králové již po devatenácté.

Přípravy na sbírku vrcholí

V oblastních Charitách, které organizují koledování na svém území, probíhají přípravy od začátku listopadu. Chystají se pokladničky, koruny a hvězdy, balí se dárky a cukříčky pro koledníky a dárce. Ve druhé polovině měsíce se pak schází tříkrálová komise, aby prostudovala a schválila záměry Charit na využití finančních prostředků sbírky.  Ještě před vypuknutím samotného koledování je předem jasné, na co budou vybrané dary použity. A právě transparentnost a dlouholetá tradice sbírky jsou silnými motivy pro jednotlivé dárce.

V roce 2018 téměř 18 milionů
V letošním roce se podařilo v ostravsko-opavské diecézi vykoledovat téměř 18 mil. korun, které pomohly k realizací 70 záměrů v jednotlivých Charitách. Jedním z podpořených záměrů bylo pořízení dvou osobních vozů pro pečovatelskou službu a službu osobní asistence, které poskytuje Charita Frenštát pod Radhoštěm. Částkou 130 000 Kč se podařilo spolufinancovat pořízení dvou Fabií, díky kterým jsou služby pro klienty dostupnější. Sociální pracovníci se pohybují v podhorském terénu Beskyd a za klienty dojíždějí často na samoty v lesích, někdy mezi jednotlivými přejezdy ujedou i 25 km. Bez aut by tak terénní služby nemohly být poskytovány v takovém rozsahu. Přehled ostatních záměrů sbírky je k dispozici na webových stránkách: www.trikralovasbirka.cz.

DMS KOLEDA
Mimo darů do kasiček koledníků je možné přispět také zasláním DMS KOLEDA 30 (DMS KOLEDA 60, DMS KOLEDA 90) na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30, 60 nebo 90 Kč, z toho Charita ČR obdrží 29, 59 nebo 89 Kč. Přispět lze i na účet Tříkrálové sbírky, č. ú.: 66008822/0800, VS 777.


Tříkrálová sbírka není pouze celonárodní sbírkovou akcí, ale má také společenský přesah. Jejím smyslem je mimo koledování také předání vánočního poselství do našich domovů. Připojit se může každý.  

Chcete se stát třetím králem a zapojit se do koledování?
Kontaktujte Vaši nejbližší Charitu nebo napište zprávu diecéznímu koordinátorovi Tříkrálové sbírky, p. Martinu Hořínkovi na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pin It