Previous Next Play Pause
Dubnové OKNO se věnuje zvonům a zve k diecézní novéně
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě
Spouštíme projekt Varhany pro Ostravu. Dejme ostravské katedrále nástroj, na jaký čeká už 140 let

Ostrava - V závěru Svatého roku milosrdenství (2016) papež František vyhlásil Světový den chudých, který se dle nové tradice bude připomínat vždy 33. neděli v mezidobí, tedy neděli před slavností Ježíše Krista Krále. První Světový den chudých se konal  19. listopadu 2017m, ten letošní připadá na neděli 18. listopadu 2018. Papež František k němu vydal poselství s podtitulem „Hle, ubožák zavolal a Hospodin slyšel“ (Žl 34,7).

Papež skrze novou tradici Světového dne chudých vybízí věřící k aktivní a konkrétní solidaritě s chudými. Protože chudoba je podle Františka srdcem evangelia. „V tento den má celé křesťanské společenství vyjít k chudým, slabým, k mužům a ženám, jejichž lidská důstojnost je příliš často pošlapávána,“ píše k příležitosti Světového dne chudých Papežská rada pro novou evangelizaci.

Farnosti jsou vyzvány, aby vytvářely „mnoho příležitostí k setkáním přátelství, solidarity a konkrétní pomoci“. Mohou pozvat v neděli chudé na mši svatou i ke stolu. Podobně učinil  papež František, který ve Vatikánu přivítal 5 tisíc chudých lidí, pro které sloužil mši a následně s nimi poobědval. Podobná setkání se mohou stát dlouhodobým životním stylem křesťanů.

Text poselství papeže Františka ke 2. Světovému dni chudých najdete ke stažení zde.

Pin It