Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Praha – V sobotu 7. dubna proběhne v Praze již poosmnácté Národní pochod pro život a rodinu. Každoročně na něj přijedou také rodiny z naší diecéze. K cestě do Prahy mohou stejně jako loni využít zvláštní vlak, který vyjíždí z Bohumína.

Co má vlastně pochod vyjadřovat?

"Má dva obsahy, tak jako je člověk jak duše, tak tělo. Pochod nese duchovní i přirozené poselství. Ti, kdo vnímají duchovní rozměr, přijdou na mši svatou do katedrály sv. Víta, Vojtěcha a Václava, kterou celebruje přímo pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka. Navazuje srdečný rodinný program pod Pražským hradem, na Klárově, a pochod pražskými ulicemi na Václavské náměstí, až k soše sv. Václava. To je vlastně všeobecná, dalo by se říci občanská část. Lidé dávají najevo, jakou myšlenku zastávají. Na přání biskupů je název rozšířen na „Pochod pro život a rodinu“, aby byly dvě úzce propojené hodnoty jmenovány a připomínány společně," vysvětluje Maria Fridrichová z Centra pro rodinu a sociální péči Ostrava.

K rozhodnutí, zda se na Pochod pro život do Prahy vydat či nevydat, mohou pomoci následující otázky:

Zastáváme názor, že rodina je důležité, přímo nenahraditelné společenství, bez kterého by lidská společnost zahynula?

A úctu ke každému lidskému jedinci bez nálepkování, jakéhokoliv posuzování a diskriminace?

"Nepřeslechněte výzvu roku 2018. Modlitba na tak zásadní úmysl nemůže zůstat nevyslyšena, tomu věříme. A ta občanská část! Naše země by potřebovala větší, viditelnější znamení, že lidé – občané země – zastávají hodnotu úcty k člověku a k rodině. Měla by zažít jasnou ukázku, kolik lidí takto přirozeně smýšlí. Vy, co jste nikdy na Pochodu pro život a rodinu nebyli, pojeďte letos poprvé. Zřejmě deset tisíc účastníků ještě není dost. Pojďte se podílet na tom, že nás nebude možné přehlédnout. Že budou mnohé desetitisíce účastníků. Manifestace stability rodin, dobroty, dobré vůle vychovávat děti, konat dobro, a také lásky ke své zemi," apeluje Maria Fridrichová.

První pochod byl v roce 2000. Po tolika letech zkušeností se nabízí kvalitní organizace, propracovaný a příjemný program pro celou rodinu. Z Bohumína a Ostravy bude vypraven zvláštní vlak, který hradí organizátoři a příspěvky lidí, děti jedou zdarma. Pan arcibiskup Dominik Duka zve všechny po mši svaté na Klárově na oběd, maminky nemusí balit svačinky, pro děti bude program ...

Na pražský Pochod pro život budou podobně jako vloni vypraveny zvláštní vlaky, přičemž jeden z nich vyrazí i v 4.56 z Bohumína. Zastavovat bude v Ostravě hl. n. (5.08), v Ostravě-Svinově (5.18) a v Suchdole n/O. (5.37). Zpáteční spoj pak vyrazí z Prahy hl. n. v 16.25. K vlakům budou přistaveny autobusy na Pražský hrad.

Program:

10.30 Pražský hrad, katedrála 

mše svatá s českými a moravskými biskup, hlavní celebrant Dominik kardinál Duka, OP, vzhledem k bezpečnostním kontrolám doporučujeme přihlášení

12.00 Klárov – park před stanicí metra Malostranská 

oběd pro přihlášené
program pro malé i velké fotografická výstava Rodina

14.00 Pochod pro život a rodinu centrem Prahy

na trase Klárov – Národní třída – Václavské náměstí se závěrečným programem na Václavském náměstí

16.00 Požehnání přítomným rodinám a zakončení u sochy sv. Václava

Pro přihlášené bude připraven rychlý oběd. Pořadatelé uvítají dar za dospělého 50 Kč.

Více informací na http://pochodprozivot.cz/.

Pin It