Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Ostrava - 14. ročník Svatováclavský hudební festivalu uvede ve dnech od 4. do 28. září 35 koncertů ve dvacítce měst a obcí Moravskoslezského kraje. Kromě koncertů se návštěvníci nově dočkají také besed s umělci, workshopů, výstav a filmových projekcí.

Mezi účinkujícími již tradičně nebudou chybět špičkové soubory a interpreti na poli duchovní a tzv. staré hudby, a to například Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem, Český filharmonický sbor Brno, sopranistky Simona Šaturová či Hana Blažíková, barytonista Tomáš Král, přední hráč na příčnou barokní flétnu Barthold Kuijken, světově uznávaní cembalisté Ewald Demeyere a Mahan Esfahani a mnoho dalších.

Koncerty zazní ve 29 kostelích celého Moravskoslezského kraje. Festival bude 4. září slavnostně otevřen zahajovacím koncertem v katedrále Božského Spasitele v Ostravě, kde vystoupí Filharmonie Brno a Český filharmonický sbor Brno pod taktovkou Ondřeje Vrabce. Společně se sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou a švýcarským barytonistou Rudolfem Rosenem uvedou jedno z nejvýznamnějších duchovních děl, Brahmsovo Německé requiem.

Hudební program letošního ročníku obohatí besedy v Knihcentru Ostrava, v rámci nichž se návštěvníci festivalu mohou osobně setkat se sopranistkami Kateřinou Kněžíkovou a Veronikou Holbovou, barytonistou Tomášem Králem, italským dirigentem Paolem Gattem či klarinetistou a současně ředitelem SHF Igorem Františákem. Filmoví příznivci by si pak neměli nechat ujít promítání v kavárně Minikino v centru Ostravy.

Záštitu na festivalem převzali primátor statutárního města Ostrava Ing. Tomáš Macura, MBA, hejtman Moravskoslezského kraje prof. ing. Ivo Vondrák, ostravsko-opavský biskup Mons. František Václav Lobkowicz a ministr kultury České republiky Mgr. Daniel Herman.

Vstupenky je možno zakoupit od 1. června 2017 na prodejních místech sítě Colloseum Ticket, na pobočkách Ostravského informačního servisu, v kanceláři SHF a v jednotlivých festivalových městech – více informací zde. Kompletní program festivalu naleznete na www.shf.cz. Pro velký zájem zavedli pořadatelé novou službu - vstupenky poštou! Objednávky zasílejte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

Pin It